Vintage & Classic scena

 

Već su vani u dvorištu procvali jaglaci i to je siguran znak da je zima konačno gotova. Znak je to i da sezona utrka samo što nije započela.

Svake se zime održi čitav niz sastanaka a vezano na pripremu nove sezone. Od zadnje utrke prošle sezone pa sve do sada putovalo se mnogo i sada su pred nama rezultati. Ovdje bi se osvrnuo na samo jednu novu priliku za utrke.

Prošle smo godine započeli pripremu za potpuno novo preslagivanje scene na Evropskom nivou. Kako smo vidjeli, prvi smo puta prošle godine imali jednu utrku za Evropski kup održanu u južnoj Evropi i to kod nas na Grobniku. To je bilo napravljeno sa idejom da ove godine Evropski kup (koji se do lani održavao samo u Velikoj Britaniji i Danskoj) preraste u pravo Evropsko prvenstvo koje bi se održavalo na raznim stazama diljem Evrope. Činjenica je da će Prvenstvo Evrope privući daleko više natjecatelja nego Evropski kup, time će utrke postati atraktivnije što bi u konačnici trebalo rezultirati sa više gledatelja te samim time i većom medijskom pažnjom koja bi trebala na koncu dovesti i više sponzora. To smo imali u vidu kada smo se upustili u organizaciju Evropskog prvenstva. Dakle, ove sezone ćemo po prvi puta imati Prvenstvo Evrope za klasične motocikle. Biti će četiri termina, sa po dvije utrke u svakom terminu, dakle ukupno osam utrka. Ovo su predviđeni termini:

  • Adria Raceway, Italija, 15.-17. svibnja
  • Grobnik, Hrvatska, 30.-31.svibnja
  • Donington, Velika Britanija, 7.-9- kolovoza
  • Jyllandsringen, Danska, 12.-13. rujna

Evropsko prvenstvo je zamišljeno kao pojedinačno prvenstvo, dakle rangiraju se samo vozači a ne i klubovi i nacionalne reprezentacije. Naši su vozači prošle godine ostvarili zapažene rezultate unatoč tome što smo sudjelovali po prvi puta. Iz naših klubova učestvovalo je lani 11 vozača sa licencom HMSa, ove godine očekujemo prema najavama i znatno više.
1415
Kao kuriozum zgodno je ovdje napomenuti da je Evropsko prvenstvo otvoreno i za prikoličare i to u čak dvije klase. Moram priznati da su te utrke izuzetno atraktivne te da je šteta da kod nas to nije popularno. Mi smo čak u našem nacionalnom prvenstvu imali svojedobno raspisane i utrke za prikoličare, no na žalost bez uspjeha pa je nakon nekoliko godina to ukinuto. Imajući to u vidu, na prve dvije utrke ove sezone neće biti prikoličara i to je po mom sudu gubitak za gledatelje. No, vederemo, za nadati se da će interes porasti i da nećemo u sljedećim sezonama ostati prikraćeni za taj užitak.

Sve detalje oko Prvenstva Evrope možete dobiti na info@classic-racing.hr ili kod organizatora pojedine utrke.

Cijeli kalendar sa pravilnikom, tehničkim pravilnikom te posebnim pravilnicima i prijavama za pojedine utrke nalazi se na službenim FIM Europe stranicama:

http://fim-europe.com/index.php/sport/vintage

2829

Na koncu bi se htio osvrnuti i na ovogodišnje Alpe Adria Vintage prvenstvo. Polovinom je prošle godine potpisan ugovor sa promotorom za cestovne utrke. Novi promotor Slovakia racing nema interesa organizirati vintage utrke te smo sada u situaciji da još kalendar za Alpe Adria Vintage nije definiran. Za sada su sigurne samo dvije utrke, obje u svibnju mjesecu, prva u Adriji a druga na Grobniku. Vidjeti ćemo kako će izgledati cijeli kalendar, osobno se nadam da će to biti uskoro jer sezona, kad pogledam kroz prozor na one jaglace sa početka članka, samo što nije počela. No, koliko me pamćenje služi, to i nije nešto novo. Svake godine osim proljeća, jaglaci najavljuju i kalendare utrka.

Piše: Igor Bošković

Odgovori